Å ta steget – Mitt første dykkedykk

By | December 31, 2021

Vel, jeg har endelig gjort det. I en tidligere artikkel skrev jeg om min livslange ambisjon om å dykke, og for to uker siden fant jeg meg selv 12 meter nede og lekte ‘tag’ med en øglefisk.

I tilfelle du ikke leste den tidligere artikkelen, er jeg en 44 år gammel, noe overvektig, men i utgangspunktet sprek mann som har en langvarig frykt for vannet, men som har ønsket å dykke siden jeg så Jacques Cousteau på TV som et lite barn . Planen min hadde vært å bli trent i dette landet og deretter gjøre mitt første dykk i utlandet under PADI-ordningen (Professional Association of Diving Instructors) hvor du kan dele treningen på tvers av dykkesentre. Omstendighetene overtok meg og det ble ikke sånn i det hele tatt.

For tre uker siden hadde partneren min og jeg muligheten til å reise til Gran Canaria for en kort pause, og til min samtidige glede og forferdelse oppdaget jeg at Cordial Mogan Playa (hotellet vi bodde på) nylig hadde åpnet et dykkesenter i begrunnelse. For mange år siden lærte datteren min (den gang 10 og en sterk svømmer fra alle timene jeg tok henne med på) meg å svømme ved et lokalt basseng, ganske enkelt ved å si “fortsett pappa, bare skyv av og svøm.” Ideen om at datteren min så på at jeg svekket ut, overvant min livslange frykt for vannet, så jeg presset av og, til min forbauselse, oppdaget jeg at jeg faktisk kunne svømme (med det mener jeg ikke å drukne for mye)! På samme måte, da jeg fant en dykkeskole rett utenfor dørstokken med fem dager uten unnskyldninger og en forventningsfull partner som hevet øyenbrynet mot meg, hadde jeg lite annet valg enn å ta skrittet fullt ut, så jeg befant meg i dykkesenteret og booket opp for en introduksjon økt.

Dette senteret (en del av Extra Divers-gruppen) tilbød SSI (Scuba Schools International)-kurs i stedet for PADI-kursene jeg tidligere hadde sett på, men det grunnleggende treningsmønsteret så omtrent det samme ut og jeg hadde hørt om SSI før, så jeg booket opp for halvdagskurset “Try Scuba Diving” til en pris på tilsvarende ca. 60 GBP.

Instruktøren min for kurset var Carlos som hadde utmerket engelsk (jeg prøver, men spansken min går ikke mye utover å bestille kaffe). Betryggende nok viste Carlos seg å være en tidligere militær dykkerinstruktør og lokal ekspert på dykkesikkerhet, så jeg visste at jeg var i gode hender.

Den første delen av kurset var klasseromsbasert og en-til-en, hvor Carlos lærte meg om grunnleggende teknikker og sikkerhetsspørsmål som trykkutjevning, og illustrerer betydningen ved å gå gjennom beregningene basert på stenger og dybde i meter. Han gjorde en fantastisk jobb med å knytte teorien til praksis ved å la meg beregne hva slags ting som ville skje med trommehinnene mine hvis jeg dykket til 20 meter uten å utjevne, samt hva som ville skje med lungene mine hvis jeg kom til overflaten fra 20 meter mens holder pusten (i begge tilfeller er det korte svaret “pang!”).

Derfra flyttet vi inn i bassenget, og passelig utstyrt fikk jeg min første smak av å puste under vann. Bortsett fra øvelsene (maskerydding, henting av en regulator som har mistet, og grunnleggende oppdriftskontroll) kan jeg ikke beskrive spenningen ved min første dykking. Til å begynne med, som de fleste nybegynnere, var konsentrasjonen min på å puste, men jeg lærte snart å stole på utstyret og bytte over til å tenke på hvordan lungeoppblåsningen påvirket oppdriften min og bruke dette til å foreta korte oppdriftskorrigeringer mens jeg justerer oppblåsningen av BCD ( oppdriftskontrollanordning eller “jakke” som Carlos kalte det). På omtrent den tredje runden kunne jeg svømme rundt den dype enden av bassenget med en jevn 2-3 fot fra bunnen og kunne gå over til å tenke på hvordan jeg brukte finnene. Carlos hadde påpekt at målet er å bruke rolige i stedet for paniske anstrengelser for å spare luft, så jeg reduserte finnehastigheten, rettet ut bena og fant meg selv jevnt cruisende gjennom vannet og i stand til å se meg rundt. Dette var øyeblikket da det slo meg at jeg endelig gjorde det – jeg dykket, så opp på undersiden av svømmere og kjørte bil sammen med et nivå av komfort som, selv om jeg ikke hadde råd til å være arrogant eller slapp, tillot meg å føle at jeg var her, jeg gjorde det, og dette var rommet mitt til å utforske.

Den siste delen av treningen var et dykk i havet, og for dette fikk vi selskap av et par spente skolejenter fra Tyskland som gjorde sitt neste treningsnivå. Vi kjørte rundt til Amadores-stranden i Puerto Rico på sørvestkysten av Gran Canaria, en populær halvmåneformet strand i en vik beskyttet av to steinete brygger. Å bli utstyrt ga muligheten til en ny leksjon i utstyr og sikkerhetskontroller (jeg må huske å legge sylinderen ned igjen etter at jeg har koblet til regulatoren), så tok Carlos oss gjennom håndsignalene for dykket og avsluttet med å spøkefullt fortelle oss at han ville tillate. “ingen feil” da vi dykket foran en rivaliserende dykkeskole her. Å gå ned til stranden gjennom mengden av solbadere var en begeistring, da hodene snudde seg mot oss og jeg nesten kunne høre tankene om «fan, skulle ønske det var meg» som lå bak noen av de misunnelige blikkene.

Jeg må innrømme at jeg var litt klønete både til å komme inn og ut av vannet, faktisk tråkket jeg på min egen svømmeføtter på vei ut og falt ned i bølgene, men Carlos forteller meg at dette ikke er uvanlig og du blir mindre klønete med praksis, så jeg antar at dette var en tilgivelig feil. Inngangen til vannet var fra stranden og til å begynne med var vannet så grumsete av sand at jeg måtte henge på Carlos’ BCD for å være sikker på at jeg ikke gikk meg vill. Når vi først var inne, kan jeg egentlig bare si wow!

Vi jobbet oss nedover de trappede sandbankene, oversådd med eroderte vulkanske bergarter, til en dybde på rundt 12 meter. Mens han fortsatte å sjekke meg og inkluderte meg i undervannsøvelsene (mer maskerydding og regulatorhenting), var Carlos’ hovedanliggende å holde et øye med barna, og dette ga meg fri til å utforske mens jeg holdt meg i nærheten. Vi svømte gradvis dypere til jeg hadde mitt første vannlevende møte, som var med en øglefisk. Jeg hadde ikke lagt merke til det før jeg var omtrent 2 fot unna, da det skremte fra sin nesten nedgravde eller godt kamuflerte posisjon i sanden. Den sprang noen meter foran, og da dette var på kursen vår fortsatte jeg å svømme. Dette ble til et magisk «tag»-spill der jeg svømmet til en fot eller to av fisken, og den ville pile fremover igjen. Etter tre av fire går på dette, signaliserte Carlos at vi svingte til høyre, så jeg måtte forlate vennen min og følge med.

Dette var ikke mitt eneste møte med innbyggerne i de dype. Videre, mens jeg gikk ned på knærne på havbunnen for en øvelse, klarte jeg å forstyrre en skjult flatfisk som fikk meg til å hoppe. Senere, da vi var i den dypeste delen av dykket, fant Carlos et par søte små blekksprut, hvorav den ene virket ganske fornøyd med å sveve over den utstrakte hånden hans mens jentene kilte den. Jeg er ikke sikker på hvor lenge vi var nede, nok til å tømme tanken min ned til 110 barer før vi snudde tilbake til stranden, men det føltes som en alder. Ved å henge på Carlos’ BCD igjen, steg vi opp gjennom den neddykkede sandstormen og kom tilbake til nesten nøyaktig stedet vi hadde kommet inn fra. Svinger av og opp av vannet, jeg kan ha følt meg bra når jeg kom ned på stranden, men da jeg gikk opp igjen følte jeg meg på toppen av verden – jeg hadde endelig gjort det – jeg har kanskje fortsatt mye å lære, men jeg kunne til slutt si at jeg hadde dykket.

Selvfølgelig må dykkere vite hvordan de skal ta vare på utstyret deres, så når vi kom tilbake til dykkeskolen, var den siste delen av leksjonen min å skylle av og pakke bort utstyret jeg hadde brukt før jeg sa farvel til jentene og takket Carlos for hans oppmuntring, opplæring og forvaltning. Han er en utmerket instruktør, og jeg kan ikke anbefale ham høyt nok.

Erfarne dykkere ville uten tvil være fullstendig uimponert over hva dette dykket tilbød, men jeg har hørt før at du aldri glemmer ditt første dykk, og jeg må følge med på dette. Dette første dykket ga meg muligheten til å nyte rikdommen, spenningen og følelsen av frihet og prestasjon som du får når du utforsker den undersjøiske verdenen. Siden den gang har jeg lest noen dykkemagasiner og sett de fantastiske severdighetene og opplevelsene som tilbys over hele verden på skjær og vrak. På grunn av SSI-nettregistreringssystemet kan jeg fortsette treningen min på ethvert SSI dykkesenter i verden, så jeg vet ikke hvor mitt neste dykk blir. Det jeg kan fortelle er at det definitivt kommer et neste dykk, og det snart. Dykking er alt jeg forventet og mer til, og uansett hva som skjer videre er jeg sikker på at jeg aldri vil glemme spenningen ved det fantastiske første dykket.

Leave a Reply