Arbeidsprinsipp for badstuebad

By | December 29, 2021

Det er to typer varme som brukes i badstuer, nemlig tørr og våt varme. Våt varme er en type varme med høy luftfuktighet, typisk 65 %, og brukes ofte i dampbad som finnes i spa som har en tendens til å operere ved temperaturer mellom 40 grader Celsius og 50 grader Celsius. Det høye fuktighetsinnholdet gjør imidlertid at de føles mye varmere. Badstuer bruker derimot tørr varme. Med et fuktighetsinnhold på under 20 % kan badstuer varme opp til 100 grader Celsius. Med mindre fuktighet er forholdene mye bedre enn i dampbad og pusten er også mye lettere. Andre kan synes det er litt for tørt, så litt vann kan helles på steinene for å øke fuktighetsinnholdet. Noen mer teknologikyndige badstuer bruker infrarød til oppvarming, og talsmenn for denne teknologien forteller at den er bedre siden den gir direkte varmestimulering og gir dypere vevspenetrasjon. Prinsippet er likevel det samme. Badstue bader vanligvis mellom 10-15 minutter og bruker varme for å indusere svette.

Øktene på 10-15 minutter stimulerer nerveender til å frigjøre acetylkolin som deretter åpner svettekjertlene som finnes i huden. Dette er en regulatorisk respons når kroppen svetter for å kjøle seg ned som følge av varmen. Kapillærene under huden utvider seg som åpner porene på huden for å skille ut giftstoffer, overflødig olje og smuss som resulterer i en glødende hud. Når den følges opp med en dusj, kan den bidra til å fjerne død hud. Man kan slippe ut opptil en liter vann fra et badstuebad, og det er derfor viktig å hydrere ordentlig før man går i badstue av denne grunn. Ved å svette kvitter kroppen seg med giftstoffer som deretter frigjøres gjennom de åpne porene på huden.

Varmen stimulerer de endokrine kjertlene som skiller ut endorfiner, som er våre feel good-hormoner og det er grunnen til at et badstuebad får oss til å føle oss bra. Hjerteslagsøkningen, uten en tilsvarende økning i blodtrykket, for å matche den forhøyede blodstrømmen. Den tørre varmen forbedrer lungefunksjonen og kan komme de med luftveisproblemer til gode. Våt varme anbefales for personer med lungebetennelse og andre luftveisplager siden den høye luftfuktigheten forårsaker pustevansker. En for tørr varme er heller ikke bedre, da den kan skade den beskyttende slimhinnen på lungene.

Stimulert av varmen, øker kroppens stoffskifte til fordel for den badende med de samme fordelene som ved en mild trening. Svetten resulterer i vekttap, men det er fare for dehydrering og bør derfor ikke erstattes med vekttapprogrammer som slanking og trening. Varmeeffekten på musklene lindrer også muskelsmerter som kombinert med den forbedrede blodstrømmen gir en beroligende følelse, mindre stress og bedre bevegelighet.

Leave a Reply