Cricket – Fra tester til T20Is

C

Ser vi tilbake på cricket, er det godt etablert i godt over 30 land i verden. Imidlertid er det bare 11 land som spiller alle tre formatene – Test, ODI og T20I – på høyeste nivå. La oss dykke dypt inn i utviklingen av dette herrespillet, fra dets røtter til i dag.

Cricket-spillet har eksistert i historien helt tilbake i 1725. Det har blitt bemerket at spillet ble spilt for det meste i Storbritannia, men de lyktes med å etablere spillene i Commonwealth-land på eller rundt 1800-tallet. Imidlertid er fokuset i denne artikkelen mer på det internasjonale formatet enn dets røtter.

Tester

I en moderne tid spilles dette cricketformatet i 5 dager på rad, hvor begge lagene får en sjanse til å slå og ball to ganger i kampen. Hver av denne sjansen er kjent som en omgang. Derfor er testkampene på fire omganger.

Dette var imidlertid en seks-dagers affære tidligere med en hviledag mellom den tredje og den fjerde dagen, noe som til slutt gjorde det til en fem-dagers kamp. Tidene endret seg imidlertid og det samme gjør kondisjonsnivåene, noe som gjorde det mulig å bestemme seg for hviledagen og spillet som ble spilt i fem sammenhengende dager.

Ifølge historien ble spillet på sitt internasjonale nivå først spilt mellom USA og Canada på midten av 1800-tallet, i sitt lengste format kalt en testkamp. Det er imidlertid ikke de som dominerer spillet i moderne tid. I stedet er dets Commonwealth-land som India, Australia, Pakistan, New Zealand, England, etc.

Begrenset overs cricket

Over en periode begynte publikum å kjede seg og følte at spillet skulle spilles i en begrenset tid for å indusere et resultat, for å legge til spenning til spillet, i motsetning til testkamper. Resultatet av dette ønsket er begrenset overs cricket, som utviklet seg fra styrke til styrke – fra 50 overs til 20 overs – for å styre verden.

For å forstå begrenset over cricket bedre, la oss først forstå konseptet over.

En over er en samling av seks leveranser som blir kastet til en batsman etter hverandre av samme person (kjent som en bowler).

ODI

One Day International – populært kjent under sitt kortere navn ODI – er begrenset over format, hvor hvert lag får en sjanse til å bowle og slå en gang. Derfor er dette en to omganger. Hver omgang består av 50 overs, noe som gjør det mulig å bolle 300 lovlige (som har brede baller og ingen baller) baller per omgang. Dette spillet spilles på en enkelt dag i omtrent tre og en halv time per omgang, med pause på 45 minutter mellom omgangen, og dermed blir det en affære på ca. 8 timer.

I moderne cricket er dette formatet som brukes til å avgjøre en verdensmester i spillet, en gang hvert fjerde år, som andre populære idretter.

T20I

Twenty-20 cricket eller populært kjent som T20 er det korteste anerkjente formatet for spillet som spilles på internasjonalt nivå. Formatet er ganske likt ODI, med unntak av at hver omgang består av 20 overs i stedet for 50, noe som gjør det til en affære på bare 3 timer og 30 minutter.

Evolusjonen av dette formatet har også brakt inn glamouren til spillet siden formatet tiltrekker publikum mer for og underholdning enn spillets kjerneverdier. Dette er imidlertid det populære formatet blant massene og har bidratt til å spre spillet rundt i verden på grunn av dets kortere tid og underholdningsverdier.

Det som er viktig å merke seg her, er at testformatet fortsatt er det beste formatet som bringer frem kjerneverdiene til spillet som teknikk, fysisk utholdenhet, mental seighet, konsentrasjon og teametikk.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved