De positive fysiske og psykologiske effektene av kroppsmassasje

By | November 18, 2021

Enhver massasje, enten det er sportsterapi eller et ayurvedisk spa, påvirker fire systemer i en kropp. Nemlig

 1. Fysisk

 2. Fysiologisk

 3. Nevrologisk

 4. Psykologisk

Alle fire er koblet sammen. Den dyktige bevegelsen av hendene til en massør skaper den første effekten, dvs. fysisk som igjen trigger de tre andre. Med hvert slag, gni, klem eller kompresjon av huden, har musklene som ligger under nevrologisk, funksjonell eller psykologisk forandring.

Kroppens respons på en massasjeterapi avhenger av typen bevegelse, dvs. teknikken og tiden den utføres. Dybden, hastigheten, frekvensen og den delen av kroppen som blir massert, er også med på å bestemme omfanget av fordelene. Først, la oss ta en titt på de fysiske reaksjonene på en massasje.

Hva er de fysiske fordelene med en kropp massasjeterapi?

Musklene i en kropp har mye fleksibilitet. De kan forlenge og trekke seg sammen i betydelig grad. Det er bindevevet som ligger rundt dem som begrenser bevegelsen. En måte å øke tøybarheten av bindevev på er gjennom massasje. Kontinuerlig elting eller vridning kan løsne (pluss strekke) vevet som er tilstede i nærheten av muskler. I tillegg øker strenge bevegelser blodsirkulasjonen til området og varmer det opp, noe som gjør vevet bøyelig.

Når den utføres regelmessig, kan massasje forårsake:

 • Forlengelse av muskelfibre

 • Endringer i bindevev

 • Forbedre fleksibilitet

Disse fysiske endringene i kroppen fører til følgende fordeler:

 • Bevegelsesområdet i leddene i en kropp øker fordi musklene er avslappet.

 • Hevelse som har oppstått på grunn av lekkasje av blod eller andre væsker fra kar og kapillærer kan reduseres. Massasjen stimulerer strømmen av lymfe pluss øker temperaturen i bløtvevet som forårsaker reabsorpsjon av den lekkede væsken og dermed reduseres hevelsen.

 • Enhver muskel som holder spenningen kan lindres ved å stryke med en massasje. Bevegelsen stimulerer reseptorene som er tilstede på nerveenden, som da enten kan resultere i muskelavslapping eller oppstramming. Effekten er refleksiv, noe som betyr at den skjer automatisk i musklene på grunn av massasjen.

Hva er de psykologiske reaksjonene av en massasje?

Før du dykker inn i de psykologiske fordelene med massasje, bør en ting gjøres klart. De biologiske eller fysiologiske resultatene er dypt knyttet til de mentale effektene av terapi. Når musklene slapper av, oppnås automatisk en mer fredelig tilstand i hjernen. Det motsatte gjelder også. Når den psykologiske tilbakemeldingen sier å gi slipp på spenningen i sinnet, slapper også musklene i kroppen av.

Noen av de psykologiske kompensasjonene som kan oppnås gjennom massasje er:

 • Smertelindring: En massasje reduserer muskelspenninger som reduserer trykket på nerveenden som fører til redusert smerte. Ettersom noe av smerten avtar, endres også oppfatningen av den, noe som reduserer den ytterligere. Syklusen fortsetter å gjenta seg. Derfor brukes idrettsterapi kontinuerlig for å håndtere skader hos idrettsutøvere og få fart på rehabiliteringen.
 • Angst: Fysisk avslapping av kroppen og lindring av smerte løser følgelig vekk angsten en kropp har.

Hva er de biologiske resultatene av spa-terapi?

Effektene av en Thai massasje er ikke begrenset til hjernen og den fysiske kroppen. De biologiske funksjonene innenfor ser også positive utfall. Når massasjer gjøres med trykk og dybde, komprimerer og frigjør de blodårer som øker blodsirkulasjonen. Selv lymfestrømmen til hjertet kan økes ved å gi langvarig massasje til bestemte områder av kroppen. To teknikker som lymfe kan stimuleres til å strømme til kroppens ekstremiteter er elting og dyp stryking.

Når blodstrømmen øker i kroppen, stiger også oksygenet som er tilgjengelig for bløtvev sammen med tilgjengeligheten til næringsstoffer. Når lymfestrømmen øker, vokser også kroppens evne til å fjerne avfallsstoffer fra lymfesystemet. Strømmen av blod og lymfe oppnås ved å stimulere nervene. Dette resulterer i utvidelse av blodårene som fører til mer blodsirkulasjon, høyere temperatur, økt elastisitet i muskler, bedre tilførsel av oksygen og næringsstoffer.

Den siste fordelen med massasje er nevrologisk. Ved visse bevegelser kan en massasjeterapeut indusere reflekshandlinger i kroppen. Disse handlingene har en beroligende effekt. Et slikt trekk er å gni et smertefullt område. Bevegelsen stimulerte nerveendene på stedet som sender signalet om å stoppe følelsen av smerte. Dette skjer ved å blokkere overføringen av signaler til ryggmargen. Enkelt sagt, en massasje reduserer smerter i kroppen ved å påvirke nervesystemet.

En kortfattet oppsummering

Hovedpoenget er at massasje av ulike slag kan brukes til å redusere smerte, fjerne angst, stimulere blod- og oksygenstrømmen. Det kan også brukes til å redusere hevelse og øke bevegelsesområdet. En utmerket kroppsterapi kan enten ta deg til en avslappet tilstand eller gjøre den mer aktiv. Hva effekten av en massasje skal være avgjøres av personens fysiske og mentale behov.

Leave a Reply