Historien om dykking

By | December 30, 2021

Historien om dykking er veldig interessant. Mange sivilisasjoner har gjennom tiden engasjert seg i dykking, også kjent som fridykking. Beviset på tidlig fridykking er funn av sjøgjenstander funnet på land og eldgamle bilder av dykkere. Disse sivilisasjonene brukte fridykking til spydfisk og også i konkurranser. De gamle grekerne er kjente fridykkere. De brukte fridykking for å jakte på svamper og også i militæret.

Noen av de tidlige forsøkene i dykkingens historie for å dykke med bruk av luft inkluderer snorkling med hule siv, bruk av luftfylte poser og dykkerklokker. Dykkerklokker er vanntette kammer på kabler. Dykkerklokken er designet for å forbli full av luft når den skyves under vann, slik at noen få dykkere kan transporteres. Disse metodene var imidlertid ikke særlig effektive, og lignet ikke på langt nær dykking slik vi kjenner den i dag. Sivet tillot ikke dykkere å gå dypt ned i vannet, og luftfylte poser ble snart fylt med karbonmonoksid da luften ble pustet ut. Dykkerklokkene tillot ikke dykkerne mye bevegelighet.

De første dykkerdraktene ble brukt i Frankrike og England. De var laget av lær og luft ble pumpet inn i dem fra overflaten med manuelle pumper. Når oppdagelsen ble gjort for å bruke metall til å lage hjelmer, var disse draktene i stand til å tåle større press. Med luft manuelt pumpet inn i disse hjelmene, var dykkere i stand til å gå dypere inn i havet, og historien til dykking ble videreført.

Det var ikke før på 1800-tallet at forskningen ble gjort for å finne opp moderne dykking slik vi kjenner den i dag. Paul Bert fra Frankrike og John Scott Haldane fra Skottland, utførte vitenskapelig forskning på vanntrykk og kroppens grenser for sikker trykkluftdykking. Samtidig tillot nye teknologier utviklingen av luftpumper, dykkeregulatorer og annet utstyr. Dykking og dens historie ble mer kjent.

Utover på 1900-tallet ble oppfinnelser innen dykkeutstyr forbedret. Svømmefinner, masker og annet dykkeutstyr ble tilgjengelig. På 1950-tallet begynte publikum å interessere seg for dykking. Scuba utstyr butikker begynte å åpne opp og den første våtdrakten ble introdusert. Populære filmer om dykking og skip, inkludert Titanic i 1997, fortsetter å interessere nye dykkere og inspirere veteraner fra den historiefylte og eventyrlige sporten dykking.

Leave a Reply